קבלן רשום מס' 36727

חיפוש

איך ולמה כדאי לחזק עמודים במבנים ישנים- הדרך הנכונה

לעמודים במבנים ישנים יש תפקיד מכריע וחשוב – הם מספקים תמיכה ושומרים על היציבות המבנית של הבניין. לאורך זמן, שינויים בשימוש של הבניין או תקני בטיחות חדשים שמשנים את הסטנדרט הקיים, עשויים לחייב אתכם לחזק את העמודים של המבנה. חיזוק העמודים יכול לתת המון: בכוחה של פעולה זו לשפר את יכולת נשיאת העומס שלהם ואף לשדרג את החוזק ואת הביצועים הכוללים שלהם. 

במאמר זה, נחקור אסטרטגיות שונות ושיקולים שיש לקחת בחשבון כאשר מעוניינים לשפר את החוזק של עמודים במבנים ישנים. קחו בחשבון, שלפני שיוצאים לפרויקט חיזוק או שיפוץ מבנה כלשהו, יש לבצע הערכה מבנית מקיפה כדי להבין את מצבם הנוכחי של העמודים. כדי לעשות זאת מבצעים בדיקות שונות של המבנה, מחפשים לזהות גורמים כמו למשל קורוזיה או הידרדרות של הבטון, ומבצעים בדיקות כאלו ואחרות אשר חיוניות מכיוון שהן עוזרות לקבוע מהן שיטות החיזוק המתאימות לקבלת התוצאות הטובות ביותר.

טכניקות חיזוק עמודים נפוצות

ישנן שיטות שונות לחיזוק עמודים, ביניהן השיטות הבאות:

  • כיסוי פלדה – טכניקה זו כוללת את עטיפת העמוד בלוחות פלדה במטרה למקסם את יכולת נשיאת העומס שלו. שיטה זו יעילה בשיפור החוזק והגמישות.
  • פולימר מחוזק סיבים (FRP) – יישום שכבות של FRP או למינציה על העמוד יוכלו לשפר משמעותית את מידת החוזק שלו. חומר זה מורכב מסיבי פחמן או זכוכית, ועל כן קל ומציע חוזק מתיחה גבוה. 
  • מעטפת בטון – עיטוף העמוד הקיים בשכבת בטון נוספת, מה שמספק חתך שטח מוגדל ויכול לשפר את כושר הנשיאה של העמוד. שיטה זו שימושית במיוחד כאשר הבטון הקיים נפגע ונדרש שיקום.
  • חיזוק פלדה – הוספת פלדה לדפנותיו של עמוד יכולה לשפר משמעותית את היציבות שלו. שיטה זו תהיה יעילה כאשר רוצים ליצור התנגדות לעומסים רוחביים, כמו כאלו שנגרמים על ידי רוח או פעילות סיסמית.

שיקולים בעת בחירת הטכניקה המתאימה

כדי לבחור בשיטה כזו או אחרת יש לקחת בחשבון את הקריטריונים הבאים:

  • התאמה למבנה קיים – שיטת החיזוק הנבחרת צריכה להתאים למערכת המבנית הקיימת, שכן חשוב לשמור על שלמות מבנית לאחר החיזוק. 
  • חלוקה מחודשת של העומסים – חיזוק העמודים עשוי להוביל לחלוקה מחודשת של עומסים בתוך המבנה, ויש לוודא שאמצעי החיזוק לא יעבירו את העומסים לאלמנטים סמוכים.
  • יכולת בנייה והיתכנות – שיטות החיזוק הנבחרות צריכות להיות פרקטיות וניתנות ליישום. יש לקחת בחשבון גורמים שונים כבר בשלב התכנון כמו שטח פנוי, לוגיסטיקה והשפעה על דיירי הבניין.
  • הקפדה על תקנים והוראות בטיחות – כל אמצעי החיזוק צריכים לעמוד בתקני בטיחות קיימים, לכן כל שיפוץ מבנה חייב להיות מלווה על ידי מהנדס משלב התכנון, וכפוף לחוק ולתקנות בטיחות. 

למה צריך בכלל לחזק עמודי בטון?

יש לחזק עמודים במבנים ישנים מסיבות שונות, בין אם בגלל ליקויים או כשלים בעיצוב המקורי, ובין אם בגלל סימנים של בלאי והזדקנות החומר. בדרך כלל יוחלט על שיפוץ מבנים וחיזוק עמודי בטון מהסיבות הבאות:

  • התאמת המבנה הקיים לסטנדרטים חדשים של בניה – כמו למשל הגנה על המבנה מפני רעידות אדמה, תנועות קרקע, אדמה דלה או חלשה וכדומה.
  • תיקון כשלים מבניים – צמצום סיכונים שנגרמו עקב ליקויים בעיצוב העמודים או כדי לשחזר את כושר הנשיאה המקורי שלהם (המשקל שהם יכולים להחזיק).
  • שחזור אלמנטים מבניים פגומים או מיושנים – תיקון אלמנטים שנפגעו על ידי שחיקה, פגיעה או קורוזיה.
  • שברים וסדקים – העמוד יכול להיסדק במידה והוא לא חזק מספיק, עם הפעלת עומסים חדשים אשר שונים מהעומס המקורי.
  • שגיאות תכנון – כאשר התכנון לקוי או שגוי, סביר להניח שעם הזמן יתפתחו בעיות אשר יגרמו לכשלים ולפגיעה בחוזקם של העמודים.
  • בעיות עמידות – עמידות היא גורם שמשפיע על חיי התכנון של המבנה. כאשר הבטון נפגע או ניזוק, הדבר עשוי להוביל לכשל.
  • אי עמידה בעומס – כושר הנשיאה של העמודים יכול להשתנות עקב תוספת של חלקים חדשים במבנה כמו קומות או מרפסות. במצבים אלו יש לבצע התאמות לעמודים ולבסיס.
  • בטון לא חזק מספיק – לעיתים בעקבות בעיות בניה או בשל כשל בתערובת הבטון, הבטון עשוי שלא להיות חזק מספיק, מה שיוביל לחיזוק העמודים.

כאמור הטכניקות שבוחרים כדי לחזק עמודים תלויות במספר גורמים כולל הקרקע שעליה המבנה בנוי, סוג ורמת החיזוק הנחוצים והחלקים במבנה שעליהם עובדים.

לסיכום, 

חיזוק עמודים במבנים ישנים זהו תהליך מורכב אשר דורש תשומת לב מדוקדקת וקפדנית לתנאים מבניים קיימים, יעדי הפרויקט וחוקים ותקנים. על ידי שימוש בטכניקות חיזוק עמודים מתאימות ועבודה עם אנשי מקצוע מוסמכים, כן ניתן לעמוד בדרישות ותקנים עכשוויים ולשפר את הבטיחות, הביצועים והיציבות של מבנים ישנים. 

אם כבר פונים לשיפוץ מבנה על ידי חברה מקצועית, מומלץ גם לבדוק אם ישנו צורך לבצע משימות נוספות כמו למשל איטום מבנים שיכול לשמור על השלמות המבנית ולמנוע בעיות של רטיבות, חדירת מים ולחות, היווצרות עובש ואף פגיעה בתשתיות ובשלמות המבנית, כאשר הנושא אינו מטופל. כמו כן, יש לבחור את החברה המתאימה לתפקיד, אשר מתמחה בשיקום עמודי בטון, כל שכן באיטום מבנים, שיש לה רישיון לעסוק בעבודות גובה, כך שיכולה לספק לכם מעטפת שלמה של שירותים במקצועיות, ומינימום פגיעה בשגרה ולאפשר לכם ליהנות מתוצאות מיטביות וממבנה בטיחותי והרבה יותר אסתטי.

חלודה חשופה בעמודי בניין

תוכן עניינים

מרום שיקום ואיטום מבנים דילוג לתוכן